Rabu, 1 September 2010

SALAM AULA IHYA AL-QADAR (selepas Merdeka)


SAMBUTAN KEMERDEKAAN NEGARA KE-53 telah meninggalkan kita. Ihya al-Qadar pula sedang menanti dan menunggu. Marikan kita raikan dengan segugus kerinduan cinta insaniah, tingkatkan zuhud diri dalam sebuah pengabdian yang tidak banding taranya. Insya-Allah, sama-sama kita rebut peluang yang dijanjikan Allah SWT ini.

ii
Kemerdekaan telah musnah dalam sebuah perpaduan dan keharmonian. Jika pada zaman Tun Mahathir menjadi PM, sewaktu hari menyambut kemerdekaan di Dataran Merdeka, kita sama-sama dapat melihat parti pembangkang duduk sebaris dengan menteri di pihak kerajaan ketika meraikan hari penuh bersejarah itu. Tetapi semalam, menonton sambutan hari kemerdekaan di televisyen, malang dan sedih kerana tiada seorang pun wakil parti pembangkang diundang untuk sama-sama meraikan. Adakah ini bermakna;

1. pembangkang benar-benar penganas
2. pembangkang tidak diperlukan dalam sebuah negara demokrasi
3. pembangkang bukan rakyat Malaysia
4. pembangkang tiada hak meraikan hari kemerdekaan
5. pembangkang musuh dalam selimut
6. dan lain-lain pertanyaan yang boleh ditimbulkan

Nah, inilah yang dikatakan takut pada bayang-bayang sendiri. Rakyat didesak, diarah, dikerah untuk bersatu padu dan saling hidup bermuafakat tetapi rupa-rupanya antara pemimpin parti politik kerajaan dan pembangkang, semangat itu tidak wujud. Siapakah yang bersalah dalam hal-hal perpaduan ini? Rakyat atau pemimpin?

Rakyat dilihat telah berusaha menjayakan semangat 1Malaysia, hidup dalam kerukunan dan bersatu padu, tetapi pemimpin hanya menjadi manusia haipokrit dan ego dengan kuasa yang dimiliki. Demi hari kemerdekaan, mereka tidak sanggup duduk di dalam dewan di Bukit Jalil, dan menyanyikan lagu Negaraku bersama-sama sebagai bukti bahawa 1Malaysia bukan untuk rakyat tetapi untuk semua termasuk pemimpin BN atau Pakatan Rakyat. Tidak bolehkan dalam beberapa jam mereka sama-sama meraikan hari bersejarah ini?

Sebagai seorang rakyat yang kerdil, saya kian muak dengan permainan wayang-wayang ini. Oleh itu, siapakah yang belum merdeka, rakyat atau pemimpin UMNO? Kenapa UMNO tidak Pakatan Rakyat? Jawapannya kerana UMNOlah yang sedang menerajui gagasan 1Malaysia tetapi tidak melihat dalam makna yang menyeluruh. Sepatutnya bertindaklah dengan adil demi perpaduan negara yang tidak mengenal politik dan perkauman. Perpaduan negara adalah milik sejagat.

iii
Salam ramadhan dan sama-sama kita rebut peluang malam al-Qadar yang Allah janjikan fadilatnya lebih baik daripada malam 1000 bulan.

Amin.

Tiada ulasan: