Isnin, 4 Julai 2011

BERSIH + KUNING = BENING

Tiba-tiba ada ketakutan dan momentum baru apabila perkataan 'bersih' dan 'kuning' menjadi malapetaka rakyat Malaysia. Etimologi 'bersih' yang akrab dengan maksud kebaikan, suci dan indah berubah menjadi perkataan yang menakutkan. Begitu juga halnya dengan warna 'kuning', iaitu kata adjektif yang sinonim dengan daulah diraja atau sistem monarki telah menjadi warna yang diharamkan.

Nah, atas nama apa, perkara-perkara demikian berlaku? Jika atas nama perjuangan, jihad atau pencabulan semuanya hanya tindakan yang tidak berlandaskan ketakwaan kepada Pencipta.

Rakyat Malayisa yang berusia 50-an sudah lama tidak melihat darurat. Manakala rakyat yang di bawah usia itu pula belum pernah melalui pengalaman darurat, pertumpahan darah mahupun peperangan. Mungkinkah semua itu akan menjadi trajedi pada 9 Julai ini? Jika iya, sama-sama kita saksikan apakan sejarah dan malapetakanya yang bakal menimpa. Jika tidak, syukur Allahamdulillah kerana semua itu ada hikmahnya.

Pada saat bulan Syaaban membuka tikai dan meninggalkan Rejab yang murni, kita rakyat Malaysia sedang berhadapan dengan kecelaruan dan ketidakpuasan hati. Sekelompok manusia mendesak supaya keadilan dikembalikan ke tangan rakyat, sementara satu puak lagi melihat kezaliman dan kerakusan adalah matlamat peribadi yang perlu ditunaikan. Inilah dua agenda yang tidak pernah ditemukan di atas sebuah meja bernama perundingan. Masing-masing dengan keyakinan diri yang tinggi bahawa mereka adalah betul, bersih dan penegak kebenaran.

Adalah sesuatu yang amat sukar untuk bercakap soal keadilan dan kebenaran secara tuntas jika tidak bersandar kepada al-Quran, Hadis dan ijtihad. Keamanan, perpaduan dan persaudaraan adalah tuntuan wajib Islam. Dalam surah al-Hujurat: 10 maksud firman Allah, iaitu "Sesungguhnya orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah antara dua saudara itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat."

Ketika masyakarat Barat mula bercakap soal 'The Dream Society' atau 'Information Society' kita rakyat Malaysia masih bertelagah tentang makna hubungan sesama masyarakat itu sendiri. Kita bercakaran tentang soal rasis, soal ketuanan, soal agenda parti dan macam-macam soal titik bengik yang tidak memungkinkan kesepakatan atau keseiyakataan. Masyakat kian bersifat enau dalam belukar atau mereka sedang gagah mendokong biawak hidup. Dua falsafah Melayu ini tidak terurai sebaliknya mereka seakan-akan menidakkan kebijaksanaan nasihat nenek moyang mereka.

Saya bersikap positif bahawa jika perkataan BERSIH dan KUNING digabungkan maka akan wujud perkataan BENING, iaitu perkataan yang membawa maksud damai, tenang dan indah. Mengarifi maksud perkataan 'bening' tentunya kita akan terimbau jauh akan kehidupan sebuah masa lalu yang indah. Cuba kita bayangkan, pada waktu pagi dan melihat keindahan alam yang hijau, alangkah beningnya saat itu. Jiwa yang kusut menjadi tenang; fikiran yang gelora terasa damai dan tenteram. Nah, indahkan?

Mari kita kembali kepada tanggungjawab kita sebagai insan kamil. Menjaga amanah yang Allah SWT pinjamkan dalam kesementaraan ini lebih baik daripada kita menjolok sarang tabuan; tabuan tidak mati kita yang menanggung derita disengatnya.

Selamat kembali ke tanah nurani untuk mengarifi makna perjuangan.

3 ulasan:

edolah berkata...

Tuan Hj,
Teringatkan ungkapan puitis SN Pak Samad pada prolog puisi panjangnya "al-Amin: :

SYAHDU awal kata suci awal hasrat
khidmat awal hajat,
mentari teman pagi terbit,
sasau inti diri yang mencari...

Tanpa Nama berkata...

Wahai Tuan Hamba,
Benar Kata ,Benar bicara

NASSURY IBRAHIM berkata...

Tuan, Bukan bening lagi, sudah haru-biru