Jumaat, 26 Ogos 2011

SIAPA GANTI SIAPA


MALAM 27 Ramadan ini terasa lain sekali. Mata tidak letih, fikiran terasa tenang dan perasaan terasa damai. Saya menutup mukjizat Nabi Muhammad SAW dengan rasa rindu yang mendalam setelah cuba memahami bait-bait dan maknanya selepas pulang dari surau. Saya juga baru selesai menguliti buku Ramadan Tetamu yang Dirindui karya Abdul Hadi Awang petang tadi. Dan begitulah rutin saya pada ramadan kali ini, iaitu membaca, membaca, membaca dan membaca.Tetapi, hari ini degup jantung saya lain sedikit. Saya tiba-tiba teringatkan dunia politik Melayu UMNO-PAS. Lalu terfikirlah oleh saya, iaitu "SIAPA GANTI SIAPA?" selepas PRU ke-13 nanti? Banyak yang saya bayangkan dan sedikit yang saya gusarkan. Banyak yang saya inginkan dan sedikit yang saya khuatirkan. Banyak yang saya jangkakan dan sedikit yang saya bimbangkan. Setelah saya timbang-timbang dengan akal yang tidak sebijaknya, saya mula berkira-kira; lalu percaturan saya kian menggila. Jika PAS menang, adakah Malaysia akan menjadi negara Islam? Jika UMNO menang, adakah Malaysia akan menjadi sekular? Mengapa Islam dan sekular yang saya bangkitkan? Sebabnya kedua-dua parti ini saling menunding jari, sering mengutuk sesama mereka dan sering tidak seiya sekata dalam banyak hal khususnya tentang gagasan negara Islam. Lalu, apa yang bermain di benak saya ialah siapakah yang benar antara bangsa Melayu atau agama Islam? Jika Islam, Islam PASkah atau Islam UMNOkah? Jika sekular, PAS atau UMNOkah yang sekular?Sebenarnya ada persoalan yang lebih besar dalam persoalan "SIAPA GANTI SIAPA" ini. Pertamanya, untuk apa 'siapa ganti siapa' berlaku jika paksi dan akar silaturahim Melayu-Islam itu diperhalusi. Kedua, mengapa perlu mencari pengganti jika falsafah Melayu 'air dicencang tak akan putus alirnya'. Dan ketiganya, dendam apa yang perlu dipertahankan jika semua ahli politik Melayu tidak membaca buku Melayu Hilang Di Dunia (Khalid Salleh: 2011).


Buku Wak Khalid (rujuk Khalid Salleh yang saya mesrai) tidaklah sehebat tulisan Prof. Shamsul Amri atau Prof. Zainal Keling atau Prof. Ramlah Adam, tetapi buku ini sudah cukup bagi seseorang ahli politik Melayu (juga calon atau sesiapa yang ingin bergiat dalam politik) yang MALAS membaca atau memahami sejarah politik bangsanya sendiri. Buku ini ringan daripada segi persepsi dan andaian tetapi mendalam daripada ketersiratan maknanya. Membaca buku ini sudah cukup untuk kita mengenali asas pemikiran Melayu juga gelodak dendam yang berlaku dalam fenomenologinya.
Oleh itu, soal "SIAPA GANTI SIAPA" yang akan menerajui dan memimpin bangsa Melayu bukanlah satu persoalan yang besar, rumit atau celaru. Semuanya itu akan ditentukan oleh rakyat yang pada hari ini sudah mula memahami, bijak membuat pilihan dan pintar menentukan hala tuju politik Melayu. Generasi lama, tua atau berfikiran jumud terhadap satu parti sahaja sudah mula menjadi generasi serpihan yang jumlahnya kian mengecil. Generasi hari ini adalah generasi berusia sekitar 40-an yang sedang berdiri untuk mengorak langkah dan hidup dalam budaya dunia tanpa sempadan. Di tangan merekalah, undi-undi itu akan bertukar pangkah - sama ada menyokong atau menidakkan. Justeru, usah dipersoalkan makna membalas budi dan terima kasih, usah dipertanyakan makna kesetiaan dan kejujuran jika generasi yang hidup dalam dunia tanpa wayar ini adalah lebih bijak daripada kita. Sama ada generasi ini memilih Islam atau sekular, itulah yang bakal mewarnai corak pentadbiran negara. Saya bangkitkan pandangan ini bukan kerana saya rasis, prejudis atau hipokrit - tetapi inilah hakikat kerana generasi ini tidak boleh dipaksa untuk mengucapkan terima kasih kerana pada akal dan naluri mereka telah tertanam sifat yakin 'Malaysia boleh'.Nah, wajarkan PAS dan UMNO bersatu seperti yang dipaparkan dalam dua bendera di atas? Wajarkah sebuah parti baharu, berbendera dan berwajah baharu itu tergantung di sepanjang lebuh raya atau jambatan atau menara batu ratusan tingkat? Wajarkah Islam dan sekular itu bersatu seperti air dan minyak di dalam gelas? Saya tidak akan menjawab kemusyikilan ini?Jawapannya ada di tangan anda untuk menentukan "SIAPA GANTI SIAPA?"

5 ulasan:

NASSURY IBRAHIM berkata...

Pas ganti amaNO.

SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR BATIN.

Mohon ubah alamat ke blog kawe dlm talian demo. tambah "ibrahim"

nassuryibrahim.blogspot.com

Rusdi Abd Rahman berkata...

Tuan,
Saya juga baharu miliki buku Wak Khalid itu seminggu lalu di Johor Bahru selepas majlis manifestasi puisi merdeka dan berbuka puasa, beliau sendiri yang memberikan buku itu dengan tandatangan emasnya.

Rahimidin Z berkata...

Ji, Zainal Keling, tulis buku apa erk?

Sham al-Johori berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sham al-Johori berkata...

SALAM SYEIKH,
Terima kasih atas teguran. Ana buat silap. Ana tarik balik kenyataan dia ada tulis buku. Mana mungkin dia boleh tulis buku jika istilah 'jajah', 'penjajah', 'dijajah', 'penjajahan' dan 'terjajah'pun tak boleh nak kupas. Ana kena tipu hidup-hidup, syeikh.