Jumaat, 7 Mac 2008

HARGA SEBUAH DOA


HARGA SEBUAH DOA
(Mari kita sama-sama berdoa untuk kesejahteraan proses demokrasi di Malaysia)


"Wahai YA ALLAH, berilah kami perasaan takut kepadaMu yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadaMu yang menyampaikan kami ke syurgaMu, dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia."
"Wahai YA ALLAH, berilah kami kenikmatan pendengaran, penglihatan dan kekuatan tubuh badan selama hidup kami dan jadikanlah dia pemimpin yang dapat mewarisi kami dan berilah pembalasan kepada orang yang menzalimi kami. Dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami. Dan janganlah Engkau jadikan bencana bagi kami dalam agama kami dan janganlah jadikan keduniaan sebesar cita-citanya hingga tidak sampai batasan ilmu kami. Dan janganlah Engkau biarkan orang yang tidak menaruh kasihan balas terhadap kami, dapat menguasai kami."
"Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungan dengan nur kesucian Engkau dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal Engkau, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik."
"Wahai YA ALLAH, Engkaulah penolong kami, maka kepada Engkau kami mohon pertolongan. Wahai Tuhan kami, Engkaulah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada Engkaulah tempat kami pohon selamat. Wahai YA ALLAH, bagilah kelemahan dan kehinaan yang sama Eangkau berikan kepada Firaun yang menjadi segala tengkuk pembesar dunia."
"Dan tunduk kepadanya segala urusan dan kebesaran raja-raja Firaun, selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksaMu, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat. Tiada Tuhan bagi kami melainkan Engkau demi kebesaran wajah Engkau dan kemuliaan kesucian Engkau, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba Engkau, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari Engkau wahai Tuhan yang Maha Pemurah."
"Wahai Tuhan sama ada Engkau lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana Engkau lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan Engkau menundukkan mereka seperti seperti Engkau tundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun Engkau lipat balik rancangan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri, dan Engkau hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan Ya Allah, turunkan bendera mereka rapat ke bumi. Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhluknya; Wahai Tuhan, yang mempunyai keagungan dan kemuliaan, sesungguhnya Engkau berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu."
"Ya Allah Tuhan kami, limpahkanlah rahmat ke atas junjungna kami Nabi Muhammad S.A.W yang dengannya dapat mengubati hati dan menjadikan penawar, menyihatkan badan dan menyembuhkannya, menjadi cahaya bagi pandangan mata dan menyinarkannnya dan limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada keluarga dan para sahabat baginda sekalian."
Amin Ya Rabilalamin.

Tiada ulasan: